Пројекти и учење


Реч пројекти звучи озбиљно и може код читалаца изазвати превисока очекивања, па је зато, пре објављивања садржаја на овој страници, потребно мало објашњење.  Када користим израз „пројекти“ мислим на мале наставничке подухвате којима моје колеге и ја излазимо из оквира класичне разредно-часовне наставе. Назвали смо их, збирним именом, Учимо да учимо! То су задаци за чије остварење је потребан дужи период и у којима ученици добијају улогу активних учесника у образовању. Важно место у том процесу има електронско учење. Ученици истражују, праве селекцију прикупљених садржаја о изабраним или задатим темама, креирају наставне материјале, уређују странице на интернету, презентују резултате свог  рада… Тако истовремено активно уче и усавршавају своју информатичку писменост.   У том процесу подршку и инструкције пружају им наставници окупљени у мале наставно-пројектне  тимове, са циљем да код ученика развијају међупредметне компетенције неопходне за успешан живот, самостално учење и развој карејере у будућности.
 У намери да проверимо колико то што радимо вреди, повремено учествујемо на конкурсима за наставнике које објављују Завод за унапређивање образовања и васпитања и Креативна школа. Неколико наших радова увршћено је у примере добре праксе и могу се пронаћи у базама знања ЗУОВ-а и Креативне школе, али њихово претраживање није тако једноставно. Зато их представљамо на овој страници.

 

vintage-d9487

Конкурс ЗУОВ-а  „Сазнали на семинару применили у пракси“, 2016.

Рад  о примени драмских метода у настави, васпитном раду и ваннаставним активностима, „Укључи ме разумећу“, ушао је у конкуренцију за награде и добио признање као један од шест најбољих на конкурсу за школску 2015/2016. годину.

vintage-d9487

Конкурс  ЗУОВ-а  „Сазнали на семинару применили у пракси“, 2015.  

Прво место на овогодишњем конкурсу Завода за унапређење образовања и васпитања – Сазнали на семинару применили у пракси  освојио је наставни пројекат  Учимо да учимо – Мисли авангардно!  
Ауторке пројекта су Бранијета Конџуловић, Татјана Томић  Ђоровић и Марија Величковић.  

vintage-d9487

Конкурс ЗУОВ-а  „Сазнали на семинару применили у пракси“, 2013.  

Међу радовима увршћеним у Базу знања  2013. налази се и рад Татјане Томић Ђоровић, школског психолога,  која веома успешно сарађује са колегама склоним иновацијама и унапређењу наставе. Татјана је координирала рад наставнице српског језика и књижевности Бранијете Конџуловић и Марије Величковић, наставнице дизајна, на наставном пројекту Учимо да учимо, где су примењене методе активног учења, пројектне наставе, истраживања и корелације у настави.

2014-02-01_123749

vintage-d9487

Конкурс ЗУОВ-а  „Сазнали на семинару применили у пракси“ 2011/2012. 

На сајту ЗУОВ, у одељку Пројекти, објављени су радови са који су увршћени у базу знања.

Међу њима је и рад Б. Конџуловић.

2013-12-29_163256

vintage-d9487

Конкурс „Креативне школе“ у школској 2012/2013. години.

На сајту Креативне школе објављен је приказ часа уз коришћење ИКТ, који сам реализовала  са ученицима првог разреда.  Покушала сам да се кроз шалу и ученичке креације позабавим проблемом  све веће неписмености међу средњошколцима у средњим стручним школама.  Усвојене грешке је теже искоренити него научити нешто ново.  Зато су ученици добили задатак да се баве својим грешкама, да се са њима дуже суочавају (током израде  стрипова комичне садржине),  како би их лакше препознавали  код себе и својих вршњака.

ПРАВОПИС У СЛИЦИ И РЕЧИ

2013-11-12_141803

Место за Ваш коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.