Mапа подела у књижевности

На сајту Књигомногољупци налази се слична мапа подела у књижевности. (Поделе су вршене на основу различитих критеријума и обједињене, колико је то било могуће, у једној прегледној табели.) Намењена је средњошколцима првацима, али и другим ђацима.

Podela književnosti_ ispravka

5 коментара

Објављено под Наставни материјали за I разред средње школе, Стилске формације у књижевности, Чланци

5 одговора на “Mапа подела у књижевности

  1. Lepa je mapa, korisna i pregledna… Imam i jedno pitanje: a gde spada naučna fantastika?

    Свиђа ми се

    • Нaучнo-фaнтaстичнa књижeвнoст, или science fiction, нa oснoву сaдржaja кaкaв нajчeшћe имa (a тo су узбудљивa измишљeнa дoгaђaњa смeштeнa у будућнoст или нeку измишљeну зeмљу), жaнрoвски je нajближa aвaнтуристичкoм рoмaну или припoвeци. Вeoмa je срoднa и тaкoзвaнoj eпскoj фaнтaстици. Oвaквa (фaнтaзиjскa) прoзa писaлa сe у рaзличитим рaздoбљимa, пa сe нe мoжe стрoгo сврстaти ни у jeдну књижeвну eпoху (сaтиричaр Лукиjaн из 2. вeкa п.н. eрe , Бeкoнoвa Нoвa Aтлaнтидa и дeлa Џ. Свифтa у 17. вeку, Жил Вeрн и Х. Џ. Вeлс у 19. вeку и читaвo мнoштвo aутoрa и дeлa инспирисaних нaукoм и кoсмoнaутикoм у 20. вeку ).

      Свиђа ми се

      • noviinternet

        Hvala na detaljnom odgovoru 🙂

        Nedavno naiđoh i na naučno-fantastičnu priču kod – Ive Andrića! U izboru pod naslovom „Beogradske priče“ koji je objavila Laguna, ima priča napisana 46-7 o događajima iz 94-te…

        Свиђа ми се

  2. Milica

    Nedostaje realizam!

    Свиђа ми се

Место за Ваш коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.