Нова књига о „Фејсбуку“- Сива Вајдијанатан

Редакције се улагују сопственом џелату

Текст преузет из дневног листа Политика

Иако шири неистине и подстиче неинформисаност и задртост, мрежа одузима редакцијама највећи део оглашивачког колача, пише Сива Вајдијанатан у новој књизи о „Фејсбуку”.

Сива Вајдијанатан (Фото Esty Stein/CC BY SA 2.0)

 

 

 

 

 

 

 

 

Она је убица јавног дијалога, демократије и новинарства и најраширенији систем за надзор у историји, сигуран је Сива Вајдијанатан кад пише о компанији Марка Закерберга.

Професор медијских студија на Универзитету Вирџинија аутор је књиге Антидруштвени медији, како нас Фејсбук раздваја и урушава демократију, коју је на српском језику објавио Клио у преводу Јелене Петровић. Иако би се помислило да је најпопуларнија мрежа на свету доброћудна јер омогућава људима да остављају слике беба и штенаца и поделе са пријатељима омиљене песме, Фејсбук је, упозорава професор, опасан медиј који шири говор мржње, гласине, лажи заоденуте у маску вести и бесмислице којима се скреће пажња с важних тема.

Према њему, платформа намерно потенцира најснажније емоције без обзира на то да ли је реч о радости или гневу, па  најзапаљивији материјал путује најдаље и најбрже. „Трезвене, одмерене репортаже немају никакву прођу. А кад Фејсбук загосподари нашим осећајем за свет и нашим друштвеним круговима, сви можемо постати преносници екстремистичких небулоза”, пише аутор.

Део књиге посвећен је и „филтерском мехуру”, који настаје кад Гугл, Фејсбук и друге компаније кориснику приказују само садржај за који је он раније показао интересовање, лишавајући га другачијих погледа на свет. „Чешће виђамо објаве пријатеља с којима смо претходно имали динамичну размену, објаве публикација, музичких кућа или филмских студија на чије смо садржаје раније реаговали.

Јелена Стевановић

Оставите коментар

Објављено под Кутак за читање

Место за Ваш коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.